GDPR avagy a kecske és a káposzta

Milyen olyan egyszerű rendszere van a pontok számontartásának, ahol a diákok mindig követhetik a pontjaik alakulását, de kiküszöböli a GDPR problémákat, a listázást?

A gamifikációs értékelési rendszer lényege, hogy a diákok pontokat gyűjtenek. Természetesen ez akkor ér valamit, ha mindenki látja, hogy neki hány pontja van, milyen szintet ért el, mit kell még tennie a következő szint eléréséig? Az is fontos, hogy a diák tisztában legyen azzal, hogy – az adott tanulási időszakon belül – mire mennyi pontot tud szerezni. Persze az is motiváló tud lenni, ha látja a többiek pontszámait. De hogyan lehet ezt kivitelezni, hogy a személyiségi jogok ne sérüljenek?

A MotiMore-ban a fejlesztők mindezekre gondoltak. Ugyanis minden diák látja a rá vonatkozó összes információt: részpontokat, összpontszámot, szinteket, pontszerzési lehetőségeket és a többiek pontszámát is. Ezt úgy oldottuk meg, hogy azt látja, hogy a többieknek milyen magas a házuk (ami az elért szintet jelképezi), de az épület alatt csak egy városnevet lát és nem az osztálytársa nevét. Így a kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad.