Nagy létszám

Nagy létszám esetén hogyan lehet hatékonyan alkalmazni a gamificationt?

A létszám valójában nem akkora probléma, mint amekkorának elsőre tűnhet. Az kétségtelen, hogy több adminisztratív feladat van, hiszen ha 35 pontot kell beírni, akkor az több, mintha csak 18-at kellene. De ez nem annyira jelentős időveszteség.
Amennyiben az osztályzáshoz hasonlítjuk (10 frontális óra, közben felelések, majd a végén egy témazáró), akkor jelentős a különbség, hiszen ebben a rendszerben pont az a lényeg, hogy folyamatos legyen a visszajelzés, és – amennyire sikerül – változatos.

Amennyiben azonban egy 18 fős csoporthoz viszonyítjuk, már nem állunk olyan rosszul, mert a kétszer annyi diák nem hoz magával kétszer annyi munkát.
Gyakorlati tanácsok:
– elsőre feltétlenül nagyon egyszerű rendszert vezessünk be! Minél több az új elem, annál nehezebb lesz az adminisztráció.
– higgyük el, hogy a diákok ebben a rendszerben nem a folyamatos kreatív sziporkázást és állandó megújulást várják, hanem, pont ellenkezőleg, a kiszámíthatóságot és rendszerezettséget. Azaz: nem azzal teszünk feltétlenül jót, ha mindig izgalmas ötletekkel bonyolítjuk a rendszert, hanem pont azzal, ha minél egyszerűbb, kiszámíthatóbb értékelési és visszajelzési módszereket és eszközöket választunk.