Jó gyakorlataink: az E-tanoda Programról

Az E-tanoda egy olyan mentorprogram – a 21. Századi Pedagógiáért Alapítvány gondozásában, – ahol budapesti gimisek online tanórákon segítenek hátrányos helyzetű társaiknak. A féléveket (ha van rá mód) tábor indítja, színes programokkal, előadásokkal és szakmai felkészítéssel, melynek során a tanulócsoportokat is kialakítjuk, hogy aztán a mentor és a mentoráltja egy tanulmányi féléven keresztül heti rendszerességgel tartson online tanórákat. Amennyiben személyes találkozóra nem kerül sor, akkor ez a felkészítés is online zajlik.

A tanulási alkalmakhoz a Microsoft Teams tanulásmenedzsmentet segítő platformját használjuk, amely beépített Skype, chat és fájlmegosztó funkcióval is rendelkezik. A tanulnivaló összeállítása a Motimore első típusú rendszerében, a #school tananyagfejlesztő program segítségével történik, ahol játékos formában, Prievara Tibor gamifikációs módszerét használva készülnek digitális feladatsorok egy-egy témához.

A program pilotja 2017 januárjában indult 14 tanulócsoporttal és 140 megtartott tanórával. Azóta folyamatosan növekedve, a 2023-as tanévben már több, mint 60 mentorált diák életébe kapcsolódunk be heti szinten. A 2021/2022-es tanév végéig összesen több, mint 500 diákkal és 250 tanulócsoporttal dolgoztunk együtt, az éves letanított óráink száma pedig átlagosan eléri a 650-et!

Víziónk egy online mentorhálózat kiépítése, amely a 21. századi pedagógia eszközeit és módszereit alkalmazva tud hatékonyan segíteni az oktatás perifériájára szorult tanulóknak.

A jobb iskolai teljesítmény mellett az is fontos nekünk, hogy hidakat építsünk az egymástól elszigetelten élő kortárs csoportok között, és lehetőséget biztosítsunk a másik megismerésére, értékes emberi kapcsolatok kialakítására is; ebben a folyamatban pedig a gamifikáció és az internet adta lehetőségek maximálisan tudnak segíteni.

A program a 21. Századi Pedagógiáért Alapítvány, az Enabler Kft. (Motimore) és a Yettel közös projektje, további partnerségben a Microsofttal, de 2021-22-ben támogatott minket az Eon Hungária (eszközökkel), a HVG (jutalom könyvekkel), illetve a European Investment Bank (eszközökkel) is. Az E-tanoda mentoráltjai a kezdeti három helyszín után (Gilvánfán és Magyarmecskén a Szamo Da Noj Egyesületnek, Alsószentmártonban pedig a Szent Márton Caritas Alapítványnak köszönhetően) már egész Magyarországról érkeznek, és több, mint 20 budapesti iskola küld mentorokat.

Csatlakozni akármikor lehet, a csatlakozási kérelmeket az alapítvány hivatalos email címére várjuk: 21pedagogia@gmail.com.

 

Az alapítványi kuratórium elnöke: Prievara Tibor

Az E-tanoda program koordinátora: Lukács Lilla