Játékelemek

Mit jelent az, hogy ‘játékelemek’, és hogyan tudok ilyeneket bevezetni?

Azt már többször leírtuk, hogy a gamification alapvetően annyit jelent, hogy egy játékban (pl. videójátékban) használt visszajelzési formákat (ha úgy tetszik ‘játékelemeket’) alkalmazunk nem videójáték (pl. iskola) kontextusban.
A legegyszerűbb és leggyakrabban használt ilyen játék elemek a ‘pontok, ‘szintek’, ‘ranglista’ és ‘jelvények’ négyese.
Sokan gondolják azt, hogy ez így túl egyszerű, és még izgalmasabb elemekkel kell a rendszert bonyolítani. Ez egy videójátékban lehet igaz, az iskolai értékesében azonban nem. Itt nem a folyamatos változatosságot keressük, hanem a kiszámítható, igazságos, a tanulást segítő visszajelzési rendszer kialakítását, amely egyébként nem nyom minket agyon adminisztratív terhekkel.

Amennyiben azonban úgy érezzük, hogy mégis szeretnénk egy kicsit továbbgondolni a rendszerünket, természetesen létezik rengeteg játék elem. Ezekből mutatunk be néhányat ebben a cikksorozatban.

Nézzük, mik azok az ‘elismerések’, és milyen altípusaik vannak:

Elismerések: szinonimái a jelvények, érdemrendek, trófeák és teljesítmény. Ez egy külső feedback forma, amely a tanulót bizonyos cselekvéssorozatért jutalmazza (pl. bizonyos számú feladat megoldásáért adott időn belül a ’Problémamegoldó’ jelvényt kaphatja; egy feladat adott időkorláton belül történő befejezése a ’Flash’ trófeával jutalmazódik; bizonyos számú interakció diáktársaival a ’Közösségi’ teljesítményt érdemli ki; bizonyos számú hozzászólás pedig a ’Külső munkatárs’ jelvényt jelentheti). Az ’elismerés’ az egyik leggyakrabban használt játékelem a gamifikált applikációkban